Λυδία Κώνστα

Σκηνοθέτης και Παραγωγός

Κοιτάζω γύρω μου και αναρωτιέμαι…
πώς το ταξίδι της σκηνοθεσίας με έφερε ως εδώ…

Ένα ταξίδι συναρπαστικό, απρόβλεπτο και απαιτητικό, από την πρώτη μου ταινία μικρού μήκους, που βραβεύτηκε στo Sheffield ως η καλύτερη φοιτητική του 2002 και είχε διανομή από το British Film Council, μέχρι και σήμερα που η εκπομπή μου ‘Βότανα Καρποί της Γης’ στην ΕΡΤ3, βρίσκεται στον 3ο κύκλο της και έχει βραβευτεί για την περιβαλλοντική της ευαισθησία.

Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην κινηματογραφική σκηνοθεσία και παραγωγή στο Northern Media School, Sheffield Hallam Univeristy, βρέθηκα στο Βερολίνο το 2003, όπου επιλέχτηκα να συμμετάσχω στη Berlinale Talent Campus, μαθητεύοντας δίπλα σε σπουδαίους κινηματογραφιστές.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η σκηνοθεσία είναι εξερεύνηση

Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και στρώθηκα στη δουλειά ενώ μεγάλωνα τα τρία μου παιδιά.

Εκείνα τα χρόνια ήταν πολύτιμα επειδή απέκτησα εμπειρία και αντίληψη της αγοράς. Κυνήγησα ευκαιρίες για δημιουργία, πειραματισμό και συνεργασίες μέσα σε ποικίλα επαγγελματικά αντικείμενα: από την κινηματογράφηση ανάβασης στον Όλυμπο, ταινίες δικές μου αλλά και άλλων σκηνοθετών, μέχρι συνέδρια, διαφημίσεις, εταιρικά, making of, τηλεπαιχνίδια, video clips κα.

Εξασκούσα την τέχνη και την τεχνική του κινηματογραφιστή ενώ ανακάλυπτα ξανά τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών μου. Ίσως αυτό με κράτησε τόσο ‘ανελέητα’ κοντά στην αίσθηση του αυθεντικού!

Έμαθα να δημιουργώ χώρο στους πρωταγωνιστές μου αλλά και στους συνεργάτες μου, ώστε να ξεδιπλώνουν τον εαυτό τους και τα ταλέντα τους. Κι εγώ σαν την Κλωθώ να υφαίνω τα υλικά που έχω στη διάθεσή μου: τις στιγμές, τα βλέμματα, τις ιδέες, το σενάριο, το σκηνικό, μέχρι το μοντάζ και τη μουσική.

Αυτό απαιτεί βέβαια εξαιρετική ευελιξία αλλά και εμπιστοσύνη από το συνεργείο μου, γι’ αυτό και η ομάδα που συνεργάζομαι διαλέχτηκε προσεκτικά μέσα στα χρόνια και είναι όλοι τους εξαιρετικοί επαγγελματίες.

H δημιουργία του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ‘Το Φως πυκνώνει’ (Light Thickens), που έχει θέμα το τραύμα του πολέμου, επέδρασσε μεταμορφωτικά πάνω μου: αναζήτησα την αλήθεια και αφέθηκα να με οδηγήσουν οι ήρωες στα πιο αυθεντικά και δυνατά νήματα. Το καλλιτεχνικό αυτό έργο, μοναδικό στο είδος του πάνω στο θέμα του 2ου ΠΠ, άγγιξε τους θεατές και άνοιξε μια συζήτηση που μέχρι τότε ήταν ταμπού.

Το 2019 επισκέπτομαι και πάλι το Βερολίνο, καλεσμένη στη Berlinale, αυτή τη φορά για να συμμετάσχω σε μια διεθνή ομάδα κινηματογραφιστών. Έγινα κομμάτι ενός ισχυρού δικτύου με ταλαντούχους επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο, με τους οποίους συνεχίζω να συνεργάζομαι.

Αυτό είναι λοιπόν που με έφερε εδώ σήμερα: η αναγνώριση της στιγμής, η πολύτιμη πυξίδα μου σε κάθε προτζεκτ που καταπιάνομαι και που το κάνει να αποκτά ουσιαστική αξία και σημασία για μένα, καθώς ψάχνω το αόρατο για να το φωτίσω και τον ψίθυρο για να τον κάνω να ακουστεί.

Λυδία Κώνστα